Unser Immunsystem und die Neandertaler

Modern insanlar olarak, soyumuzda hayatta kalan tek üyeler olsak da, dünya bir zamanlar Neandertaller ve Sibirya’da yaşamış Denisovanlar gibi diğer türlerle doluydu. Neandertallerde %1 ile %4 arasında modern Avrasyalı genler bulunurken, Denisovanlarda bu oran %4 ile %6 arasındaydı; bu da modern insanın atalarının bu türlerle zamanında çiftleştiğini gösteriyor.

Araştırmacılar, taşıdığımız Neandertal ve Denisovan genlerinin evrimimiz üzerindeki etkisini daha iyi anlamak için bağışıklık sistemimizi destekleyen HLA genlerinin çeşitliliklerini inceledi.

Bağışıklık Sistemimiz ve Neandertaller
Unser Immunsystem und die Neandertaler

Sonuç olarak, Avrupalılar HLA varyantının yarısını, Asyalılar %80’ini ve Papua Yeni Gineliler ise %95’ini Neandertal ve Denisovanlara borçlu.

Bu oranların yüksek olmasının sebebi, HLA varyantlarının Afrika’dan göç eden modern insanlar için Neandertal ve Denisovanlarla olan ilişkilerinde avantaj sağlamış olmasıdır. Örneğin, modern insanlar, HLA-B*73 isimli varyantı Afrika’dan ayrılıp Batı Asya’ya geldiklerinde Denisovanlardan almışlardı; bu varyant bölgedeki mikroplara karşı topluluğu korumuştu.

Neandertallerle olan çiftleşmemizin bize fayda sağladığı ve onların yok olmasına sebep olabileceği düşünülüyor. Bu çiftleşmenin, modern insanların gen havuzunu zenginleştirdiği ve adaptasyon yeteneğini artırdığı öne sürülüyor. Ancak, bu etkileşim Neandertallerin nihayetinde yok olmasına yol açmış olabilir.

Neandertallerle ortak atamız, Afrika’dan 100,000 yıl önce çıkarak insan popülasyonlarını değiştirerek dünyayı dolaştı. İlk olarak 100,000 yıl önce, ardından 50,000 yıl önce, Neandertallerle melezleme yoluyla DNA alışverişi gerçekleşti. Bu melezleme sürecinde, Neandertaller ve modern insanlar çok yakın akraba olduklarından, virüslerin kolayca birbirlerine bulaşması mümkün oldu.

Ancak binlerce yıldır Afrika dışında yaşayan Neandertaller, modern insanın hassas olduğu birçok virüse karşı bağışıklık geliştirmişti. Hastalıkla birlikte, bağışıklık genleri de modern insana aktarıldı. Bu genetik koruma, insanların adaptasyon sürecini tamamlamış bir şekilde alması, zaman içinde kendi kendine gerçekleşecek adaptasyon mutasyonlarını beklemekten daha avantajlıydı.

Bu genler, atalarımızın hayatta kalmasına yardımcı oldu ve modern Avrupalılara kadar aktarıldı. Ancak Stanford Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, Neandertaller aynı şansı yakalayamamış olabilir. Nesillerinin tükenmesinde, modern insanların onlara bulaştırdığı hastalıkların da etkili olabileceği düşünülüyor.

Avrupalıların Amerika’ya yerleşirken birçok hastalığı beraberlerinde getirmesi gibi, modern insan da tropikal bölgelerden çıkıp Doğu Akdeniz’e göç ettiğinde, Neandertaller arasında bağışıklıkları olmayan hastalıkların yayılmasına neden olmuş olabilir.

 

kaynak https://www.livescience.com

Aktien:
Kommentare anzeigen (0)

Schreibe einen Kommentar