Muhteşem rekonstrüksiyonla Neandertal kadının yüzü canlandırıldı

Uzun, kahverengi saçları ve kararlı bakışlarıyla, yeni yüz rekonstrüksiyonu bize on binlerce yıl önce yaşamış olan eski bir insanın dünyasına göz atmamızı sağlıyor.

Shanidar Z'nin yeniden oluşturulan kafası, yaklaşık 75.000 yıl önce yaşamış bir Neandertal kadınını gösteriyor. (Görsel: Cambridge Üniversitesi; BBC Studios/Jamie Simonds)
Shanidar Z’nin yeniden oluşturulan kafası, yaklaşık 75.000 yıl önce yaşamış bir Neandertal kadınını gösteriyor. (Görsel: Cambridge Üniversitesi; BBC Studios/Jamie Simonds)

75,000 yıl önce parçalara ayrılmış bir Neandertal kafatası, tekrar bir araya getirilmiş ve koyu, akıcı saçlara sahip bilge görünümlü bir eski kadının yüzünü yeniden oluşturmak için kullanılmıştır.

2018’de Irak Kürdistanı’ndaki Şanidar Mağarası’nda bulunan yüzlerce düzleştirilmiş kemik parçasından arkeologlar, araştırmacıların Şanidar Z olarak adlandırdığı bireyin kafatasını özenle bir araya getirdi. Kafatasının ölümünden hemen sonra, muhtemelen kaya düşmesiyle ezildiği ve ardından on binlerce yıl boyunca biriken tortular tarafından sıkıştırıldığı düşünülmektedir.

Ve şimdi, yüzey taramaları ve 3D baskı tekniklerinin yardımıyla, arkeologlar onun sentetik yüzünü hayata geçirdi – kaslar, deri ve hepsi. Çabalarını “Neandertallerin Sırları” adlı yeni bir belgeselde detaylandırdılar, belgesel 2 Mayıs’ta Netflix’te yayınlandı.

Belgeselde yer alan Cambridge Üniversitesi’nden paleoantropolog Emma Pomeroy, “Neandertallerin ve insanların kafatasları çok farklı görünüyor” dedi.

İlgili: ‘Yaşlı adam’ Neandertalın yıpranmış yüzü muhteşem yeni bir yüz rekonstrüksiyonunda hayat buluyor

Neandertal kafatasları büyük kaş kemerlerine sahiptir ve çeneleri yoktur, daha belirgin burunlarla sonuçlanan bir orta yüz çıkıntısına sahiptir,” dedi. “Ancak yeniden oluşturulan yüz, bu farkların yaşamda o kadar belirgin olmadığını öne sürüyor.”

Neandertaller, modern insanların en yakın akrabalarıydı. Yaklaşık 400.000 yıl öncesinden başlayarak, yaklaşık 40.000 yıl önce tükenene kadar Avrasya’da yaşadılar. Ancak bu süre boyunca, muhtemelen 250.000 yıl öncesine kadar, Afrika’dan dışarı çıkıp Avrasya’ya giren Homo sapiens’lerle Neandertaller arasında melezleşme olmuştur. Bu melezleşme olaylarının genetik mirası hala bugün de devam etmektedir.

Irak'daki Şanidar Mağarası içinde bulunan "Şanidar Z"nin düzleştirilmiş kafatası. (Görsel: Graeme Barker)
Irak’daki Şanidar Mağarası içinde bulunan “Şanidar Z”nin düzleştirilmiş kafatası. (Görsel: Graeme Barker)

Pomeroy, ‘Muhtemelen neslimizin arasında melezleşmenin nasıl gerçekleştiğini görmek daha kolaydır, neredeyse bugün yaşayan herkesin hala Neandertal DNA’sına sahip olması’ dedi.

1950’lerde yapılan arkeolojik keşiflerle ilk olarak ün kazanan Şanidar Mağarası, ardışık olarak gömülmüş gibi görünen birkaç Neandertal’in ortaya çıkarılmasıyla dikkat çekti. Bu bulgular, bu mağaranın bu eski insanlar tarafından kullanılan bir gömme yeri olduğunu öne sürdü.

Şimdiye kadar, mağaradan en az 10 Neandertal kalıntısı çıkarıldı. Ancak arkeologlar, Şanidar Z’nin potansiyel olarak en iyi korunmuş olanı olduğunu düşünüyor. Onun kalıntıları – beline kadar olan iskeletin bir parçasını içeren – 24.6 fit (7.5 metre) derinlikteki toprak ve kaya altında dikkatlice açıldı ve analiz için onlarca küçük, alüminyum folyoya sarılmış bloklara konuldu.

Arkeologlar pelvik kemiklerini bulamadılar, bu yüzden cinsiyetini diş minesindeki bir proteini inceleyerek belirlediler. Bu analizler ayrıca yaşını da aydınlattı, yaşa bağlı olarak ilerleyen aşınma belirtileriyle ortaya çıkarıldı. Ekip, Şanidar Z’nin orta yaşlarındaydı ve yaklaşık 1.5 metre boyunda olabileceğini düşünüyor.

Hakkında Alper

İlginizi Çekebilir

2024 Meteor Yağmurları

2024 Yılında Olacak Meteor Yağmurları

Meteor, atmosfere giren ve atmosferde sürtünme nedeniyle yanarak parlak izler oluşturan uzay cisimlerine verilen genel …

Bir yanıt yazın

Ads Blocker

Lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın!

Reklamları engellemek için uzantılar kullandığınızı tespit ettik. Lütfen bu reklam engelleyicileri devre dışı bırakarak bize destek olun.

Kopyalama yapılamıyor.